YouTube тестира четбот кој ќе се појавува под клиповите

Видео сервисот YouTube спроведува експеримент кој вклучува нов четбот дизајниран да им обезбеди на корисниците повеќе информации за клиповите што ги гледаат.

Алатката за разговорна вештачка интелигенција, како што ја нарекува Google Support во својата објава, има за цел да одговори на прашања за видео и може да препорача поврзана содржина. Може да го праша корисникот за поврзана тема дали гледа едукативно видео. Беше најавена експериментална функција заедно со друга алатка за вештачка интелигенција која има за цел да ги организира видео коментарите во теми.

Двете функции се дел од пошироките напори на Google за интегрирање на технологијата за вештачка интелигенција во своите услуги, вклучувајќи Search, Gmail и други. Досега видовме голем број функции за вештачка интелигенција насочени кон креаторите, како што се позадини за Shorts генерирани од вештачка интелигенција, функција за преведување видеа на други јазици, како и теми за видео и аудио предлози за вештачка интелигенција. Работи и на алатка за вештачка интелигенција која им овозможува на корисниците да креираат свои песни во стилот на познатите музичари.

Засега, двете нови алатки за вештачка интелигенција се достапни само како дел од ограничен експеримент. Алатката за вештачка интелигенција е достапна само на англиски јазик и за одредени клипови на уреди со Android и претплатници на Premium во САД кои имаат 18 и повеќе години. За да го користите, само треба да кликнете на копчето „Прашај“ под видеото. Сликите од екранот покажуваат дека е можно да се изберат генерирани прашања како „сумирај видео“ или да се препорача поврзана содржина, но корисникот може да си постави и сопствено прашање.

Платформата претходно објави дека експериментира со користење на технологија за вештачка интелигенција за автоматско генерирање резимеа на клипови, но се чини дека новата алатка е поширока во опсегот, нуди одговори на конкретни прашања покрај резимеата генерирани од вештачката интелигенција, како и видео информации надвор од она што корисникот моментално гледа.

Заедно со алатката за разговорна вештачка интелигенција, YouTube најави и нова функција за категоризација на коментари базирана на вештачка интелигенција, која има за цел да ги категоризира видео коментарите во поединечни теми.

Креаторите ќе имаат корист затоа што ќе можат да користат резимеа на коментари за брзо да влезат во дискусии за нивните клипови, но и да најдат инспирација за нова содржина врз основа на дискусиите на нивната публика.

Претходна Римац Невера постави нов брзински рекорд за возење во рикверц!
Следна Evanescence – Bring Me To Life 

Награден напис

Carlex претстави одличен рестомод проект заснован на BMW Серија 6

Полската компанија Carlex Design ќе понуди обновено и изменето издание на еден од најубавите модели …

Како Роналдо ги решава проблемите

Португалскиот фудбалер Кристијано Роналдо реши да направи нов деловен потфат купувајќи ја медиумската компанија Кофина …

Don`t copy text!