Pelican Cargo – најголемиот автономен електричен товарен авион во светот

Технологијата на целосно автономни возила напредува, а беспилотните летала веќе се користат за различни цели. Меѓутоа, сега е претставен независен електричен товарен авион.

Станува збор за авионот Pelican Cargo, произведен од компанијата Pyka, кој всушност е најголемиот електричен товарен авион и првиот автономен во својата класа.

Калифорниската Pyka е стартап фокусиран на технологија за автономни возила, во 2020 година воведе автономен авион за прскање пестициди наречен Pelican Sprayer.

„Го дизајниравме овој авион за да ги елиминира емисиите на CO2 од логистичкиот синџир, притоа нудејќи значително поголема брзина во споредба со копнениот транспорт, додека оперативните трошоци се дел од конвенционалниот воздушен транспорт“, рече Мајкл Норсија, извршен директор и ко-основач на Pyke.

Pelican Cargo има домет од 321 километар и може да носи нешто повеќе од 180 килограми товар. Користи литиум-јонска батерија од 50 kWh, како и четири електромотори од 33,5 КС. Авионот користи и тројни редундантни батерии за да постигне високо ниво на безбедност со елиминирање на шансите за индивидуални технички дефекти.

Авионот е со компактни димензии, долг е 7,3 метри и висок 2,1 метар, додека распонот на крилата му е 11,5 метри. Потребна е асфалтирана/чакал/нечистотија/тревна писта со димензии само 183 x 15 метри за операции. Авионот може да достигне брзина на крстарење помеѓу 148 и 167 km/h, а благодарение на неговите спецификации може да се користи на локации со помала инфраструктурна поддршка.

Пеликан Карго е опремен со мотор за летање со шест процесори сместен во два посебни компјутери, кој може да обработи милиони податоци собрани од напред монтиран радар LIDAR, ласери свртени надолу и непотребни IMU (инерцијални мерни единици) и носачи на податоци.

Моторот може да се програмира од еден пилот на земја и нуди можности за динамично пренасочување преку сателитска врска. Авионот има и резервен систем за падобран, и користи најсовремена 3D воздушна мапирање и динамично планирање на патеката за да „знае“ каде се пречките и како да ги избегнете.

Компанијата собра 37 милиони долари од финансирање од Серија А кругот и доби повеќе од 80 пред-нарачки за својот авион Pelican Sprayer, како и три нарачки за Pelican Cargo.

Новиот модел моментално се тестира во фабрика во Калифорнија. Првата комерцијална операција на авионот Пеликан Карго треба да започне во втората половина на оваа година.

Претходна Која е улогата на авионите на „Суден ден“, авиони кои се во воздух 24 часа на ден
Следна Најтивката просторија на светот во која луѓето можат да престојуваат најмногу еден час

Награден напис

Римац Невера постави нов брзински рекорд за возење во рикверц!

Откако последователно соборуваше светски рекорди, Римац Невера сега почна да се менува. Хиперавтомобилот Rimac Nevera, …

Првите снимки на универзумот од европскиот вселенски телескоп Еуклид

Европскиот вселенски телескоп Еуклид денеска ги објави своите први снимки, откривајќи блескава маглина во облик …

Don`t copy text!