“La tomatina” фестивалот во Шпанија

Народ прекриен со црвени домати во Буњол, Шпанија. Секој сака добра забава, но забавата со летачките домати е нешто специфично, несекојдневно. Огромна тепачка со храна.
Она што започна како мавање со храна меѓу пријатели во далечната 1945 година, прерасна во културална манифестација и светски најголемата тепачка со храна.
Фестивалот се случува секоја година, последната среда во август. Го посетуваат и над 30000 учесници.
Почнува рано наутро, огромен број на учесници пристигнуваат со возови од Валенсија во Буњол. Пристигнуваат и се упатуваат кон центарот, со застанувања за храна и пијалок. Сите пристигнуваат во центарот и едноставно застануваат. Гужвата едноставно е прегуста.
За време на загревањето за големата случка, учесници учествуваат во качување на вискои бандери кои се мрсни и премачкани со храна, а поентата на качувањето е да се симне големата шунка од врвот на бандерата, со што официјално започнува фестивалот на мавање со домати.
Што и да се каже за чудниов фестивал нема да го оправда огромното унишување на храна, но едноставно поентата на фестивалот е опуштање од секојдневните стресови. Чуден некој начин.
Борбата со домати трае околу еден час, после што градот е до глуждови во сок од домати. Набрзо по завршувањето на фестивалот на терен излегува противпожарната бригада и со црева со вода и помош од цитричната киселина од доматите одлично го чистат местото. Забавата продолжува подолу кај реката за да се измијат и исперат остатоците од домати. Потоа се продолжува во околните кафеани исполнети со забава , музика и смеа се до зајдисонце кога поголемиот дел од учесниците се враќаат во Валенсија со воз.
Неколку смерници доколку решите да го посетите фестивалот:
Буњол е лоциран на околу 40 километри надвор од Валенсија, и има три начина како да се дојде до таму.

  • Со кола за 40 минути возење. Може да си изрентате автомобил од локалните рент-а-кар компании.
  • Со  автобус патувањето трае 60-75 минути и може да ги користите автобусите со број 265a, 265b, и 2 . Повратниот билет ќе ве чини под 8 евра.
  • Со воз патувањето е нешто над еден час и ќе ве чини околу 8 евра за повратен билет.

Од 2013 година странските туристи што сакаат да учествуваат на фестивалот мора да платат билет кој чини 10 евра.

Претходна Осум сексуални фази низ кои поминуваат паровите кои се во долги врски
Следна Новиот “experience” центар на Мерцедес за тестирање на G-класата

Награден напис

Пролет со Digipath: одржани бесплатни онлајн работилници за деца

Оваа пролет едукативниот центар „Едуфронт“ организираше серијал од 4 бесплатни, воведни работилници за дигитални вештини …

Научниците со тврдење дека децата кои повеќе личат на својот татко отколку на нивната мајка се многу поздрави

Најважно за секој родител е неговото дете да биде живо и здраво при раѓањето, а …

Don`t copy text!