Gunsel е нов електричен автомобил од Турција

Првиот целосно електричен автомобил развиен и произведен во Турската Република Северен Кипар ја виде светлината на денот во својата последна форма за време на саемот MUSIAD EXPO 2020 во Истанбул.

Проектот Gunsel е развиен од Универзитетот на Блискиот исток (НЕУ) во Северен Кипар. Ректорот на основачите на НЕУ, проф. Д-р Ирфан Суат Гунсел изјави дека овој проект бил сон за неговото семејство. Исто така, овој проект се перципира како еден од најеколошките чекори во медитеранската област.

Членот на одборот на Gunsel, Јалвац Акгун, рече дека електричниот автомобил Б9 бил тестиран од голем број кипарски Турци и дека овие тестови добиле многу добри повратни информации. Акгун рече дека масовното производство на Gunsel B9 ќе започне во 2021 година, и дека планираат да го завршат моделот J9 за две години.

Б9 привлече големо внимание во Турција. Деловните луѓе ширум светот се заинтересирани за проектот Gunsel и најдоа можност за директен контакт со автомобилски инженери на авто-салонот во Истанбул.

Б9 е првиот прототип на Гансел. Еко-ориентираниот автомобилски инженеринг, дизајн и софтвер беа целосно развиени од кипарските Турци. Gunsel, може да помине 350 километри со едно полнење и да забрза до 100 километри на час за 8 секунди.

Покрај тоа, Gunsel B9 нуди можност за регенеративно полнење на батериите, како и употреба на Supercharger полначи со кои полнењето трае само половина час. Исто така, Gunsel тврди дека нивната батерија задржува повеќе од 90 проценти од својот капацитет дури и по 300.000 километри.

Иако засега нема детални информации, се очекува најпрво Гансел да биде извезен во земјите од регионот и Балканот.

Награден напис

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Петр Чех се врати од пензија и бранеше за Челси

Чешкиот голман Петр Чех по една сезона се врати во активниот фудбал и бранеше на …

Забрането е копирање на текст!