Јајцата содржат многу хранливи материи. Тие обезбедуваат бројни здравствени придобивки бидејќи се добар извор на протеини и можат да помогнат да се намали воспаление, да се подобри здравјето на коските и да се придонесе за здравјето на мозокот.
Тие се јадат за појадок, после тренинг или како ужина, а можат да се подготват на многу начини – варени, пржени, изматени.
Сепак, треба да внимавате со што ги јадете јајцата. Само затоа што се здрави, не значи дека можете да ги комбинирате со нездрави состојки.
„Поради висококвалитетните протеини и витамините Б кои ги содржат, нема сомнение дека јајцата можат да бидат дел од здрава и урамнотежена исхрана. Но, кога се јадат со храна богата со масти, натриум и други нездрави состојки, се оди низ одводот“, рече диететичарката Лорен Манакер.
Јајцата често се јадат со колбаси и пржени компири. Таквата храна е полна со заситени масти и сол.
„Кога ќе одлучите да јадете јајца, задолжително јадете ги со друга хранлива храна како авокадо, леб од цели зрна и зеленчук“, предупреди Манакер.