Јапонски научници тврдат дека комбинацијата на кафе и зелен чај може да го продолжи животот

Новото истражување за позитивните ефекти од консумирање зелен чај и кафе за луѓето со дијабетес тип 2 доаѓа од Јапонија.

Оваа комбинација, тврдат тие, потенцијално го намалува ризикот од смртност од сите причини за 63 проценти кај луѓе кои често (барем еднаш на ден) ги консумираат овие пијалоци.

Претходните студии веќе ги потенцираа здравствените придобивки на зелениот чај кои покажуваат дека го намалува ризикот од развој на дијабетес, ја подобрува контролата на глукозата и чувствителноста на инсулин. Но, новото истражување спроведено од јапонски научници од Универзитетот Кјушу и болницата Хакујујуџи, испита како консумирањето зелен чај влијае на луѓето кои веќе имаат дијабетес.

Тие проучувале 4.923 учесници на просечна возраст од 66 години во период од пет години. Откриле дека луѓето кои пиеле повеќе од четири шолји зелен чај на ден имале 40% помал ризик од смрт по завршувањето на студијата.

Како зелениот чај, докажано е дека кафето го намалува ризикот од развој на дијабетес, но научниците истражувале и како кафето влијае на луѓето кои веќе имаат дијабетес.

Студијата е објавена во списанието BMJ Open Diabetes Research & Care и наведува дека пиењето две или повеќе шолји кафе во текот на денот ја намалува вкупната смртност за 41 процент.

Сепак, комбинираното пиење пијалоци со кофеин имаше најдобар ефект.

„Комбинацијата на зелен чај и кафе значително ја намали смртноста од сите причини за 63 проценти“, пишуваат авторите на студијата.

Оние што испија четири или повеќе шолји чај и две или повеќе шолји кафе имаат најголема корист.

Експертите советуваат дури и да консумирате кафе и зелен чај без додавање на шеќер и млеко за да добиете позитивен ефект.

Награден напис

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Петр Чех се врати од пензија и бранеше за Челси

Чешкиот голман Петр Чех по една сезона се врати во активниот фудбал и бранеше на …

Забрането е копирање на текст!