Внесувањето на витамини и минерали кои го зајакнуваат одбранбениот систем е од клучно значење, а најздрав начин за нивно обезбедување на организмот е преку исхраната.
Кај нас е вообичаено, штом се појави инфекција, мирисот на лук веднаш се чувствува во возовите, автобусите и собирите.
Лукот се користи и за лекување на респираторните органи. Кога некој ќе почне да кива и кашла, секогаш ќе има некој постар и поискусен кој ќе му препорача да јаде лук: мелениот лук се меша со оцет или мед.
Во градовите знаат за употребата на лукот за лекување на заболеното срце и крвните садови. Го користат на најразлични начини, почнувајќи од разни сосови, спанаќ и други јадења со многу лук, па сè до потопување на сечканиот лук во ракија или алкохол. Таму се чува десет дена и се пие во вид на капки, исто како вистински лек (тинктура) купен во аптека со лекарски рецепт.
Во зима, имунитетот е загрозен
Во зима, сите сме изложени на поголем ризик да заболиме од настинка или грип. Лекарите препорачуваат во овој период да не заборавите на превенцијата: јадете лук, пијте билни чаеви и подигнете го штитот на телото кој ќе ве заштити. Сепак, постои попријатен начин да го подобрите вашето здравје, вели рускиот лекар Виктор Маслеников.
„Покрај лукот, има и многу други корисни намирници кои исто така ефикасно се грижат за нашето здравје. На пример, сланина и тиква. Со умерено и редовно внесување на овие намирници ќе му направите услуга на здравјето, а ќе се заштитите и од сезонски болести“, посочува докторката.
Затоа, кога ви се смачиле од маснотии и леб и кромид и пипер или крцкање, сланина и лук, препуштете се и заситете ја душата, но бидете умерени во конзумирањето бидејќи се што е претерано може да ни наштети.