Што се случува ако по грешка ставите погрешно гориво во вашиот автомобил?

Можеби долго време сте имале дизел (или бензин), па затоа купивте бензин (или дизел) и едноставно заборавивте.

Можеби ви се случило работникот на бензинска пумпа ви ставил погрешното гориво затоа што тој направил погрешен заклучок за звукот на моторот …

Од некоја причина не сте се концентрирале сте го земале погрешниот пиштол за точење на гориво …

Сценаријата се многу, но никогаш не кажувајте никогаш кога станува збор за овој проблем.

Откако ќе го проколнате целиот универзум и вашата лоша среќа, знајте дека не е сè изгубено и овој проблем може да се санира. Всушност, колку побрзо ќе сфатите дека сте направиле замена, толку подобро и проблемот ќе создаде помалку проблеми.

Што се случува кога бензинот се влева во дизел моторот?

Во моторот кој работи со дизел гориво, дизелот не само што е гориво, туку делува како навлажнувачко масло што им овозможува на пумпата за гориво и другите компоненти на моторот да работат беспрекорно, непречено. Но, кога дизелот се додава на бензинот, тој има сосема различен ефект. Бензинот во таква мешавина делува како растворувач и влијае на формирање на фракции во рамките на горивата. Сето ова влијае на пумпата за гориво и цевките поврзани со неа. Овој вид на мешавина во резервоарот може да резултира во сериозен дефект на моторот. Всушност, постои многу поголема опасност од истурање на дизел во бензински мотор отколку поинаку.

Што се случува кога дизелот се влева во бензински мотор?

Ова е многу помал проблем отколку кога е обратниот. Поточно, дизелот мора да се компресира пред да се запали воопшто, па најверојатното сценарио е дека ако истурите бензин во дизел автомобил, нема да можете воопшто да го стартувате моторот.

Што да направите кога ќе се појави конфузија?

Прво на сите, не го стартувајте моторот, најдобро е да не се ни ставате во контакт. Ако сфативте збунетост кога моторот веќе работи, можеби е доцна. Ако успеавте да го стартувате возилото, наскоро ќе скокне и гуши додека конечно не запре, а дефектот ќе биде значителен.

Најдобро е:

Ставете го менувачот во лер.

Побарајте некого да ви помогне да го турнете вашето возило на безбедно место што нема да му пречи на никому.

Повикајте шлеп служба што е можно поскоро. Тие ќе ви помогнат да го однесете возилото кон првиот механичар. Во сервисот за поправка на автомобили, ќе го исцедат горивото од резервоарот, ќе го исплакнете резервоарот и ќе го наполнат со исправно гориво.

Претходна Луди руси, изолација и Hammer H2
Следна Asha Leo

Награден напис

Археолозите ја пронајдоа досега најстрашната гробница во Египет

Археолозите неодамна јужно од Каиро открија гробница стара 2.500 години, исполнета со бројни магични изреки …

Carlex претстави одличен рестомод проект заснован на BMW Серија 6

Полската компанија Carlex Design ќе понуди обновено и изменето издание на еден од најубавите модели …

Don`t copy text!