Факт е дека италијанската кујна е една од највкусните и ја претпочитаат многумина. Сепак, има некои јадења кои треба да избегнувате да ги нарачате доколку не сте сигурни дека ресторанот во кој се наоѓате подготвува автентични италијански јадења.
Сопственикот на италијанската компанија Corleone Fine, Џани Русо, за магазинот Eat This, Not That изјави дека американизацијата на рецептите е во тренд. На пример, Американците подготвуваат италијанска храна користејќи нездрави сирења полни со јаглехидрати бидејќи се поевтини.
Ваквата храна навистина не се користи многу често во Италија. Секое отстапување од оригиналните рецепти ќе го расипе квалитетот на оброкот.
„Храната е света за Италијанците. Роден сум во Њујорк, а моето семејство е од Неапол, па ми се гади од „лажна“ италијанска храна во Америка“, додал Русо.
Тој смета дека никогаш не треба да нарачувате во ресторани каде што не се подготвуваат оригинални рецепти:
- Карбонара направена од крем (бидејќи пармезанот е доволен за добар вкус и не треба да додавате друг вид на млечни производи)
- Салата од морска храна (бидејќи, за жал, повеќето ресторани не служат свежа морска храна)
- Не додавајте премногу маслиново масло бидејќи Италијанците навистина не го користат во големи количини.
Шефот Барбара Поластрини рече дека лесно можете да дознаете дали во ресторанот во кој влеговте се служи „вистинска“ италијанска храна. Ако намирисате големо количество лук, тоа е првиот знак дека не е оригинален рецепт.