Што би се случило кога би можеле да патуваме побрзо од брзината на светлината?

За да забрзаме објект со одредена маса, треба да додадеме енергија. Колку побрзо сакаме објектот да се движи, толку повеќе енергија ќе ни треба. Равенките на релативноста ни кажуваат дека сè со маса, без разлика колку маса има, ќе бара бесконечна количина на енергија за да се забрза до брзината на светлината.

Колку што знаеме, не е можно човек да се движи со двојно поголема брзина на светлината. Всушност, не е возможно ниту еден објект со тип на маса како нашата да се движи побрзо од брзината на светлината. Меѓутоа, за одредени чудни честички, патувањето со двојно поголема брзина на светлината може да биде возможно и би можело да ги испрати тие честички назад во времето.

Универзално ограничување на брзината

Една од нашите најдобри теории за физиката во моментот е теоријата на релативност развиена од Алберт Ајнштајн. Според неговата теорија, брзината на светлината делува како универзално ограничување на брзината за сè што има маса. Конкретно, релативноста ни кажува дека ништо со маса не може да забрза над брзината на светлината.

За да забрзаме објект со маса, треба да додадеме енергија. Колку побрзо сакаме објектот да се движи, толку повеќе енергија ќе ни треба. Равенките на релативноста ни кажуваат дека сè со маса, без разлика колку маса има, ќе бара бесконечна количина на енергија за да се забрза до брзината на светлината.

Но, сите извори на енергија за кои знаеме се конечни и ограничени во некои аспекти. Навистина, веројатно е дека Универзумот содржи само ограничена количина на енергија. Ова би значело дека нема доволно енергија во Универзумот за да забрза нешто со маса до брзината на светлината.

Тахиони?

Ова универзално ограничување на брзината важи за сè што можеме да го наречеме „обична маса“.

Сепак, постојат хипотетички честички наречени тахиони, со посебен тип на маса наречена „имагинарна маса“. Нема докази дека постојат тахиони. Но, според релативноста, нивното можно постоење не може да се исклучи.

Доколку постојат, тахионите мора секогаш да патуваат побрзо од брзината на светлината. Како што нешто со обична маса не може да забрза над брзината на светлината, така и тахионите не можат да успорат под брзината на светлината.

Некои физичари веруваат дека доколку постоеле тахиони, тие постојано би патувале назад во времето. Ова е причината зошто тахионите се поврзани со патувањето низ времето во многу научно-фантастични книги и филмови.

Има идеи дека еден ден би можеле да користиме тахиони за да изградиме временска машина. Но, засега останува далечен сон, бидејќи немаме можност да ги откриеме овие потенцијални тахиони.

Црвоточини?

Разочарувачки е што не можеме да патуваме побрзо од брзината на светлината. Најблиската ѕвезда до нас, освен Сонцето, е оддалечена 4,35 светлосни години. Значи, патувајќи со брзина на светлината, ќе ни требаат повеќе од четири години да го достигнеме. Најдалечната ѕвезда што некогаш сме ја откриле е оддалечена 28 милијарди светлосни години, така што би биле потребни ист број години за да стигне до таа ѕвезда со брзина на светлината (која дотогаш сигурно нема да биде таму во нејзината оригинална форма).

Сепак, релативноста дозволува постоење на „црвоточини“.

Црвоточина е кратенка помеѓу кои било две точки во вселената. Иако ѕвездата би можела да биде оддалечена 4,5 светлосни години под нормални услови, таа би можела да биде само неколку часа оддалечена со поминување низ црвоточина.

Доколку постојат вистински црвени дупки, тие би ни овозможиле да патуваме долги растојанија за многу краток временски период, овозможувајќи ни да стигнеме до најоддалечените делови на универзумот во рамките на нашите животи.

За жал, како тахионите, црвичките дупки остануваат целосно хипотетички.

Малку поинаква реалност и …

И покрај фактот дека навистина не можеме да патуваме побрзо од светлината, сепак можеме да се обидеме да замислиме како би било.

Но, размислувајќи на овој начин, ние се вклучуваме во „контрафактуално размислување“. Размислуваме за тоа како би биле или би можеле да изгледаат работите доколку реалноста на некој начин би била поинаква.

Постојат многу различни можности што би можеле да ги разгледаме, и секоја има различен сет на физички принципи. Затоа, не можеме со сигурност да кажеме што ќе се случеше ако бевме во можност да патуваме побрзо од светлината. Во најдобар случај, можеме да погодиме што може да се случи.

Претходна The HU – This Is Mongol
Следна Видео игри кои си го заслужија своето место во Куќата на славните

Награден напис

Nissan Navara-R развива 1.000 КС

Двегодишниот проект на дрифтерот Стив Багси Биаџиони и тимот на SB Motorsports резултираше со моделот …

Вечната дилема. Дали бојлерот троши повеќе струја кога е постојано вклучен или кога се вклучува по потреба?

Често се прашувате кога и колку време да го вклучите бојлерот и притоа да заштедите …

Забрането е копирање на текст!