Фасцинантна фотографија на спирална галаксија направена од телескопот Хабл

Фотографијата што ја објави НАСА, а е фотографирана од телескопот Хабл, претставува фотографија од спиралната галаксија со ознака NGC 2903. Оваа галаксија е дел од соѕвездието Лав, оддалечено 30 милиони светлосни години од Земјата. НАСА го искористи моќниот орбитален телескоп за да ја истражува споменатата галаксија заедно со уште 100 други галаксии во регијата.

Спиралните галаксии сочинуваат 75 % од вселената. Во шеесеттите години на минатиот век и Млечниот Пат е рекласифицирана во спирална галаксија со централен дел и спирални краци. Тие краци се полни со ѕвезди, како и вселенски прав и гасови.

Во моментов НАСА е концентрирана на истражување на црните дупки, а спиралните галаксии имаат црни дупки кои се често во центарот. Истражувањата на Хабл на спиралните галаксии имаат за цел истражување на врската на црните дупки и локалните галаксии.

Награден напис

Кампања за сервисирање на Huawei уредите

Почнувајќи од понеделник, 27 април 2020 година, започнува новата кампања на Huawei, која нуди 20% …

Русија ќе го гради најголемиот нуклеарен брод мразокршач на светот

Најмоќниот нуклеарен мразокршач на светот ќе биде направен во Русија, а се очекува да биде …

Don`t copy text!