Магичната состојка во храната за градење мускули е протеинот. Го има во месото, јајцата, сирењето. Особено, исхраната на спортистите треба да биде богата со храна богата со протеини.
„За да се зголеми мускулната маса потребно е да се зголеми внесот на протеини“, советуваат нутриционистите. Просечниот внес на протеини е 0,8 грама на килограм телесна тежина, односно жена од 60 килограми треба да консумира 48 грама протеини дневно. Кога потрошувачката е под просекот, телото ги троши резервите и на тој начин мускулната маса се топи.
Разновидни протеини
Протеините содржат амино киселини, кои се неопходни за нашето тело. Има осум основни кои нашето тело не ги произведува, а ако недостасува една од тие осум, целото тело е загрозено. Животинските протеини се со најдобар квалитет и директно влијаат на градењето на мускулите, додека повеќето растителни протеини се послаби и немаат една или две амино киселини. Затоа е многу важно да се има разновидна исхрана и да се консумираат најмалку две порции протеин од различно потекло секој ден.
Комбинацијата на протеини и спортски активности е чудесна: мускулната маса се развива и расте, а масните наслаги се топат. Но, за да може организмот да ги интегрира, потребно е во истиот оброк да се внесуваат лесни шеќери (скроб, леб). На овој начин, протеините полесно ќе се варат и ќе се користат во градењето на мускулите, а нема да се таложат.
Што да се јаде?
Црвено месо, богато со железо
Конзумираме исто количество протеини со црвеното и белото месо, но црвеното месо е побогато со железо. Железото е толку важно за нашето тело бидејќи е главната компонента на хемоглобинот, кој е неопходен за доброто функционирање на мускулите и на телото воопшто.
Јајца, извор на амино киселини
Јајцата се богати со протеини со исклучителен квалитет, бидејќи ги содржат речиси сите амино киселини. Јајцата можат да го заменат месото или рибата. Сепак, не треба да јадете повеќе од 3 или 4 јајца неделно, бидејќи жолчката е богата со холестерол.
Бели сирења, концентрирани протеини
Белото сирење, направено од млеко, содржи повеќе протеини од него. Исто така е извор на калциум, неопходен за контракција на мускулите