Сонцето проаѓа низ голем соларен минимум

Нашата sвезда, Сонцето, поминува низ различни фази и промени исто како нас.

Во моментов доживува помалку активна фаза наречена соларен минимум.

Имено, Сонцето поминува низ редовни 11-годишни циклуси кои се поврзани со промени во бројот и интензитетот на сончевите места, но и со другите сончеви активности. За време на сончевиот максимум, Сонцето има повеќе сончеви точки и соларни факели. Во сончевиот минимум, нашата sвезда е многу помирна, односно има помалку сончеви точки и енергија.

Научниците од НАСА велат дека во моментот е на „голем соларен минимум“. Последниот пат кога се случи тоа било помеѓу 1650 и 1715 година, кога таканареченото мало ледено доба било евидентирано во северната хемисфера на Земјата и кога „комбинацијата на вулканско аеросолно ладење и ниска сончева активност довело до пониски температури“.

Но, нема причина да се плашиме, експертите веруваат дека со овој голем соларен минимум нема да започне ново ледено доба, најверојатно поради климатските промени, пишува Си-Ен-Ен.

„Затоплувањето предизвикано од емисиите на стакленичките гасови предизвикано од согорувањето на горивата е шест пати посилно од потенцијалното децениско ладење предизвикано од продолжениот висок соларен минимум“, пишува НАСА.

“Дури и ако големиот соларен минимум трае сто години, глобалните температури ќе продолжат да растат, бидејќи тие се под влијание на многу повеќе фактори од самиот сончев циклус. Најдоминантен фактор е затоплувањето предизвикано од човекот предизвикано од ефектот на стаклена градина”, објаснува вселенската агенција.

Научниците знаат кога доаѓа до соларен минимум затоа што станува збор за редовни циклуси. Сончевите дамки го достигнаа својот врв на активност во 2014 година, а минимумот започна во 2019 година.

Претходна Информација за носталгичните – Првата Застава 128 е призведена пред 40 години
Следна Chantel Zales

Награден напис

Повеќе од три милијарди Андроид уреди се активни ширум светот

Во моментов има повеќе од три милијарди активни уреди кои користат оперативен систем Андроид ширум …

Subaru Impreza S10 WRC управувана од Петер Солберг оди на аукција

Богатите љубители на автомобили, а особено љубителите на релито, сега имаат одлична можност да поседуваат …

Забрането е копирање на текст!