Соларен панел направен од расипан зеленчук

Филипинскиот инженер и студент Карви Ерен Маигу, од Универзитетот Мапуа во Манила, ја доби престижната награда Џејмс Дајсон 2020 за одржливост, со својот флуоресцентен соларен панел направен од отпад од овошје и зеленчук.

Неговиот проект, наречен Ауреус, се однесува на нов флексибилен и издржлив материјал направен од органски луминисцентни соединенија од овошје и зеленчук што ја претвора УВ-светлината во видлива светлина што потоа им овозможува на соларните панели да собираат сончева енергија, како што можете да видите на ова видео.

Оваа иновација, за чија промоција и маркетинг, Меигу освои награда од 30.000 британски фунти, беше создадена кога филипинскиот инженер сфати дека дури и во темно сиви денови без сончева светлина, УВ-светлината продира до нас, па може да се претвори во видлива светло што ви овозможува да добиете сончева енергија.

Неговите флуоресцентни панели би можеле да играат голема улога во тоа, така што иноваторот гледа примена на Aureus во вертикални соларни фарми што ќе генерираат соларна енергија со многу ниски трошоци за производство.

„Конвенционалните соларни панели не можат да ја апсорбираат УВ-светлината, а мојата иновација нуди решение токму за тоа“, вели Меигу, кој беше особено пофален и од сирењето.

Инаку, Џејмс Дајсон е најбогатиот Британец и основач на награда именувана по него.

„Гледам голем потенцијал во технологијата на Карви за создавање чиста обновлива енергија“, вели Дајсон, кој е познат ширум светот по своите врвни правосмукалки, кој додадената придобивка на проектот ја гледа во отстранување на органски отпад и намалување на стакленички гасови СО2.

Награден напис

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Петр Чех се врати од пензија и бранеше за Челси

Чешкиот голман Петр Чех по една сезона се врати во активниот фудбал и бранеше на …

Забрането е копирање на текст!