Склекови без болка

За сите вас кои сè уште не сте солидни во изведување склекови, имаме одличен дериват што ќе ви ја олесни работата многу, бидејќи рамената и лактите нема да страдаат. Поголемиот дел од товарот ќе го преземе другиот дел од телото.

Muscular Sporty Man Doing Pushups In A Living Room

Склековите се исклучително ефикасна вежба за мускулите на градите, трицепсите и рамената. Бидејќи не ни треба ништо друго освен воља за нив, тие се исто така многу популарни. Иако станува збор за навидум едноставна вежба, многу луѓе прават почетнички грешки. Некои грешат со колковите, други ги занемаруваат рацете, трети неправилно го држат вратот, не ги користат рамената. Особено почетниците страдаат од болка во рамената и лактите, бидејќи сеуште не се доволно силни. Затоа, има смисла да се потпреме на широкиот мускул на грбот на почетокот.

Некои експерти затоа препорачуваат правење склекови со помош на тегови со рачки, каде најголемиот дел од товарот го презема овој дел од телото, а лактите и рамената се прилично ослободени. Поради употребата на рачките, можете исто така да се спуштите малку пониско од вообичаеното. Ве советуваме да користите малку потешки тегови со рачки кои обезбедуваат стабилност при изведување на вежбата.

Класични склекови

Во основната верзија, легнете на стомак и поставете ги дланките на подот, раширени во ширина на рамото. Идеалниот агол на лактите од страната е 45 степени. Во оваа позиција, пекторалните мускули се активираат, а во исто време спречуваат повреди поради прекумерно истегнување.

Награден напис

Samsung претстави уште поевтин смартфон со 5G

Samsung го претстави смартфонот Galaxy A42 5G, најновиот уред во својата палета на прифатлива серија …

Хонда го прошири опсегот на опционална опрема за редизајнираниот Civic Type R

Понатамошно рафинирање на еден од најбрзите спортски автомобили со погон на предните тркала вклучува и …

Забрането е копирање на текст!