Светски ден на мажите

  •  

Денес, 19 ноември во над 70 земји во светот се прославува како светски ден на мажите. На денешен ден во 1999 година по иницијатива на Тринидад и Тобаго во Обединетите нации беше решено 19 ноември да се прогласи за Интернационален ден на мажите.

Овој настан има за цел да се промовира безбедноста и здравјето на момчињата и мажите, родова еднаквост и истакнување на позитивната улога на мажите во општеството.

На денешен ден се слави доприносот на мажите во семејството, општеството, семејството и бракот.

Копирањето на содржината е забрането!