Сан Франциско ќе биде првиот американски град кој ќе забрани е-цигари

Според информациите на BBC, Сан Франциско ќе биде првиот американски град што ќе го забрани користењето на е-цигарите сè додека не се утврди нивната штетност по здравјето на луѓето.

Претставници на власта изгласаа забрана за продажба на е-цигари во продавниците, но, исто така, им забранија и на доставувачите да вршат достава на е-цигари купени на интернет. Во овој град се наоѓа седиштето на еден од најголемите производители на е-цигари Juul Labs, кој држи 70 % од пазарот со испарувачки цигари во САД.

Поттикнати од решението на властите во Сан Франциско, менаџментот на Juul Labs излегоа со изјава дека овој чекор ќе направи корисниците на е-цигари да се вратат на класичните цигари и тутун, а ќе предизвика и создавање на “црн пазар”.

Градоначалничката на Сан Франциско Лондон Брид, има 10 дена да го потпише указот, а според изјавите што ги дава – тоа дефинитивно ќе го направи. По потпишувањето, законот ќе стапи на сила во рок од 7 месеци.

Активистите кои се борат против користењето на е-цигари велат дека ова мора да се направи за да се заштитат младите луѓе кои се на удар на производителите, нудејќи им најразлични вкусови кои се штетни за здравјето и дека е потребна посеопфатна анализа за влијанието врз младите, но и генерално влијанието на човекот.

Од американскиот Центар за контрола и превенција на болести велат дека сè поголем број на млади почнуваат да користат никотин и дека тој број пораснал за 36 % минатата година, а тоа го поврзуваат со зголемената употреба на е-цигарите.

Според федералниот закон на САД, лица помали од 18 години не смеат да купуваат цигари, а во некои држави законот е поригорозен и таа граница е качена на 21 година.

Претходна Роверот на НАСА, Кјуриосити, откри големи количини на метан на Месечината
Следна UFC го доби вториот најбрз нокаут во историјата

Награден напис

Стар рецепт за чистење на цревата

Дигестивниот систем е една од најчестите „болки“ на современиот човек. За да може дебелото црево …

Чаша полна здравје

Дали знаете каква е всушност улогата на магнезиумот во нашите животи? Тој е важен за …

Don`t copy text!