Русија ќе се oдвои од светскиот интернет

Претседателот на Русија Владимир Путин, минатата недела потпиша закон со кој од први ноември оваа година треба да стартува “домашен интернет”.

Серверите мора да се поставени на руско тло, а руските интернет компании мора својот сообраќај низ мрежата да го конципираат така да се контролира од едно место во земјата.

Русија, Кина, Иран и Виетнам, се некои од земјите во кои интернетот е делумно или комплетно контролиран и ограничен.

Според експертот за заштита на податоци Јорис ван Хобокен, владите на државите низ светот сè повеќе се обидуваат да стекнат контрола над сè што се случува низ интернет светот.

Интернет корисниците не ни знаат информацијата што ја добиле на кој дел од планетата била поставена. Како што е вообичаено, Русија, како и останатите држави, овие чекори ги оправдуваат со потенцијалните опасности.

Награден напис

Русија ќе го гради најголемиот нуклеарен брод мразокршач на светот

Најмоќниот нуклеарен мразокршач на светот ќе биде направен во Русија, а се очекува да биде …

Zoom станува малку посигурно место за видео повици

Откако половина свет работи од своите домови и не може да се види со семејството …

Don`t copy text!