"Small Lion cub, (Panthera leo) in South Africa"

Родени се првите лавчиња од епрувета

На свет дојдоа првите лавчиња добиени со вештачко оплодување.
Оваа информација дава надеж за опстанок на загрозените видови.
Првите лавови чија мајка е вонтелесно оплодена се родени во резерватот за проучување и зачувување на дивиот свет “Ucutula” во Јужна Африка. Тој потфат го извеле научниците од Универзитетот во Преторија, а двете млади лавчиња биле родени пред една недела и се среќни и здрави, пренесува The Times.
Научниците се надеваат дека оваа метода ќе овозможи опстанок на загрозените видови на мачки, како тигар, леопард и либериски рис.
Сопственикот на резерватот Вили Џејкобс во својата изјава вели:

“Тие се во секој поглед совршени новороденчиња. Среќни се, здрави, разиграни, а ние сме пресреќни”

Изабел и Виктор се имињата на двете новородени лавчиња, а со останатите лавови ќе бидат запознаени дури откако ќе пораснат и зајакнат.
https://www.facebook.com/UnivofPretoria/photos/a.434954739875680/1844465145591292/?type=3

Претходна Новини во апликацијата Вибер
Следна Несекојдневниот хотел Skylodge Adventure Suits

Награден напис

Пролет со Digipath: одржани бесплатни онлајн работилници за деца

Оваа пролет едукативниот центар „Едуфронт“ организираше серијал од 4 бесплатни, воведни работилници за дигитални вештини …

Научниците со тврдење дека децата кои повеќе личат на својот татко отколку на нивната мајка се многу поздрави

Најважно за секој родител е неговото дете да биде живо и здраво при раѓањето, а …

Don`t copy text!