Редовното јадење риба го намалува ризикот од инфаркт

Редовното консумирање риба е поврзано со намалување на ризикот од срцев удар, утврдиле научици од Харвард во своето клиничко истражување кое е објавено во New England Journal of Medicine.

Позитивниот ефект од јадењето риба бил видлив и кај здрави лица и кај лица кои имале ризик фактори за срцев удар.

Најизразено намалување на ризикот било присутно кај лица кои јаделе риба богата со масти, утврдено е со анализа на податоците за околу 8000 учесници во истражувањето.

Овие резултати истражувачите ги објаснуваат со делувањето на омега-3 масните киселини, кои се познати по тоа што ги намалуваат концентрациите на триглицериди во крвта и го намалуваат ризикот од воспалителни процеси во организмот.

Освен тоа, омега-3 масните киселини го намалуваат и згрутчувањето на крвта и придонесуваат за стабилизација на срцевиот ритам.

Претходна 720S Ле Ман – потсетник за победата на Мекларен во Франција
Следна Лотус прославува 20 години на моделот Exige со нова, специјална едиција

Награден напис

Што точно се случува со телото на човекот откако ќе умре?

Сигурно барем еднаш сте се запрашале што се случува со човечкото тело откако ќе умре? …

Rolls-Royce Cullinan од Carlex Design

Carlex Design е тјунинг компанија која главно зазема нетрадиционален пристап кон редизајнирање на луксузни и …

Забрането е копирање на текст!