Вкусот, јачина, топлината, бојата, обликот и мирисот се само некои елементи од сложеното уживање во пурите. Легендата вели дека најдобрите – кубанските, се обвиткуваат од жени кои ги тријат на внатрешната страна на бутовите.
Секоја пура има своја приказна, а има безброј приказни. Пурите се класифицираат по земја на потекло, имено: потеклото на филот, односно внатрешниот дел од кој зависат вкусот и јачината; завој – средишниот дел кој го спречува истурањето на филот и обвивката која единствена се гледа. Тоа е душата на пурата бидејќи покрај бојата и го дава и својот мирис.
Пурите дополнително се делат по должина, дебелина и форма. Се разбира, тие се разликуваат и според производителот, дистрибутерот и брендот, така што секоја сериозна пура, покрај името и презимето, има и потекло, поточно – свое педигре. Ова значи дека постои цел свет што вреди да се истражува и да се запознае за да се ужива во неговата податливост.
Уживањето во пура значи уживање во нејзината сложеност; тоа е суштината на пушачкиот хедонизам. Пурите не треба да се палат како цигарите. Затоа, се ужива и осветлувањето. Според постарите пушачи, важно е пламенот да не го расипе првиот чад што ќе се повлече. Затоа, заборавете на бензинските запалки кои сами по себе веќе имаат непријатен мирис; најдобро е да се потпрете на добар стар натпревар.
Најсериозната полемика што се случува меѓу ентузијастите е полемиката за тоа дали првиот чад треба да се вдише или да се издува. На тоа прашање нема единствен одговор, бидејќи пушењето само по себе е индивидуален чин на кој секој се препушта на свој начин. Ако изгаснете пура додека пушите, можете да ја запалите еден час подоцна. Меѓутоа, ако остане изгаснат долго време, ќе стане лута и ќе има многу непријатен мирис.