Продукти што помагаат во регулирање на крвниот притисок, бирајте јаболка и бобинки

Лошата исхрана е еден од клучните фактори во кардиоваскуларните болести, поради што се многу важни студиите за врската помеѓу исхраната и крвниот притисок.

Во новата студија, експертите откриле врска помеѓу поголемиот внес на флавонол и понискиот крвен притисок кај учесниците, нудејќи промена што може да направи голема разлика.

Една студија објавена во “Scientific Reports” испитала група од повеќе од 25.000 учесници. Резултатите од оваа студија сугерираат дека целокупното зголемување на нивото на флавонол може да помогне во намалување на крвниот притисок.

Флавонолите се природни соединенија кои се наоѓаат главно во овошјето и зеленчукот. Тие се причина зошто храната од црвено вино до чоколадо е поврзана со здравствени придобивки, но исто така се наоѓа во храна како јаболка, бобинки, како и во чаеви.

За време на оваа студија, исто така, беше откриено дека клучната разлика помеѓу учесниците со најголем наспроти најмал внес е разликата помеѓу 2 и 4 милиметри жива (mmHg) во мерачот за крвен притисок, групата со поголемо внесување на флавонол има понизок крвен притисок. Ова беше очигледно кога луѓето ја прифатија медитеранската диета, која отсекогаш била рангирана како една од најдобрите диети за целокупното здравје, пренесува Mindbodygreen.

„Претходните истражувања на големи популации секогаш се потпирале на податоците што испитаниците ги кажале за себе за да извлечат заклучоци, но ова е прва студија што објективно ја истражува врската помеѓу одредено биоактивно соединение и здравјето“, објасни Гунтер Кунле, нутриционист на Универзитетот во Ридинг , кој ја водеше студијата.

Добрата вест, додаде тој, е дека има многу причини да се прибегне кон храна богата со флавонол, покрај тоа што помага да се спречи висок крвен притисок.

„Бобинки се одлични за здравјето на цревата, јаболките се добар извор на влакна, а одредени чаеви можат да помогнат при надуеност, главоболка … Здружението што го забележавме може да се припише на внесувањето на флавонол“, тврди Кунле.

Награден напис

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Armin van Buuren feat. Josh Cumbee – Sunny Days

Петр Чех се врати од пензија и бранеше за Челси

Чешкиот голман Петр Чех по една сезона се врати во активниот фудбал и бранеше на …

Забрането е копирање на текст!