Продукти кои се одлична замена за лебот

Јаглехидратите не мора да бидат непријател. Тие всушност ви се потребни за да имате урамнотежена исхрана. Сепак, одредени јаглехидрати можат да предизвикаат здравствени проблеми.

Иако лебот е јаглехидрат кој секако може да се вклучи во здравата исхрана, сепак можеби барате алтернативи кога имате желба за него. Кога ги барате овие поздрави алтернативи за пченичен леб, сакате да барате опции што не содржат тони шеќер, масти, сол и повеќе нездрави состојки.

Ејми Шапиро, MS, RD, дава препораки за замена на лебот.

Нејзиниот прв избор е леб без жито

„Уживањето во леб без зрна, кој се пече и има вкус на леб, но е направен со бадемово брашно, ќе ве засити и ќе спречи скокови на шеќерот во крвта“, вели Шапиро.

Друга придобивка од изборот на леб без житарки надвор од контролата на шеќерот во крвта е потенцијалот да помогне во управувањето со воспалителна болест на цревата (IBD).

Покрај тоа, лебот без житарки е исто така одлична опција бидејќи не содржи глутен. Тоа е затоа што одредени житарки се извор на глутен. Глутенот е протеин кој може да предизвика дигестивни проблеми кај чувствителните луѓе. Затоа, отсуството на зрна може да го намали ризикот од потенцијални дигестивни проблеми.

Меѓутоа, ако лебот без житарки не е за вас, Шапиро има друга опција: преминете на поздрави јаглехидрати.

„Доколку сакате јаглехидрати, но не сакате леб, кој често содржи додадени состојки и може да биде многу обработен, ви препорачувам да уживате во поздрави јаглехидрати како цели зрна како ориз, киноа и фаро и компири“, вели Шапиро.

Според Шапиро, ова може да му го даде на вашето тело она што го посакува и да ја пополни таа празнина.

Изборот на други цели зрна е одлична алтернатива за белиот леб бидејќи содржи три дела од житото, од кои сите се богати со хранливи материи и полни со влакна.

Кога станува збор за слатките компири, тие се одлични затоа што подолго ве одржуваат сити и ви даваат енергија бидејќи полека се вари. Слично на цели зрна, слатките компири се полни со растителни влакна. Тие исто така содржат хранливи материи и се одлични за согорување на мастите благодарение на нивната висока содржина на витамини. Витамините се состојат од А, Ц и Б6.

Исто така, слично на лебот без жито, овие замени можат да помогнат во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта поради нивните антиоксидантни својства добиени од каротеноидите. Овие опции исто така може да ја намалат инсулинската резистенција.

Претходна OnePlus 10T 5G ќе пристигне во август, ќе се продава и во Европа
Следна Машка менопауза

Награден напис

Carlex претстави одличен рестомод проект заснован на BMW Серија 6

Полската компанија Carlex Design ќе понуди обновено и изменето издание на еден од најубавите модели …

Како Роналдо ги решава проблемите

Португалскиот фудбалер Кристијано Роналдо реши да направи нов деловен потфат купувајќи ја медиумската компанија Кофина …

Don`t copy text!