Причината за човечката моногамија

На прв поглед се мисли дека моногамноста е поврзана со романтика и љубовта. Но, истражите од универзитетот Ватерло откриваат дека моногамноста станала основна човечка особина само заради сексуално преносливите болести.
Со помош на компјутерски симулации, научниците ја анализирале еволуцијата на парење од праисторија, базирана на демографијата на популацијата и сексуално преносливите болести. Во почетокот на еволуцијата, човекот имал повеќе партнерки и врските се засновале на полигамност. Полигамноста водела до појава на болести како сифилис и гонореја и со тоа плодноста на машката популација се намалила. За да се одржи размножувањето, полигамните врски се претвораат во моногамни, за да може да се компензира за намалената плодност. Мажот и жената засновуваат чисто моногамна врска за да можат да добијат потомство.
Истражувањето покажало дека групите кои полигамноста ја замениле со моногамност подобро напредувале, додека групите што ја задржале полигамноста – стагнирале.

Претходна Huawei Watch GT 2 официјално во Македонија
Следна Škoda Kamiq, новиот SUV на чешкиот производител ja доби една од најважните награди во Европа

Награден напис

Низ Швајцарија „вози“ најдолгиот патнички воз, има дури 100 вагони

По повод 175-годишнината, швајцарската железничка компанија RhB го собори рекордот за најдолг патнички воз во …

Дали пиете кафе без шеќер или сакате горчливи вкусови?

Научниците веруваат дека луѓето кои пијат кафе без шеќер и сакаат горчливи вкусови имаат карактеристики …

Забрането е копирање на текст!