Првиот преносен компјутер со екран на превиткување најавен од Леново

  •  

Леново е прва компанија која најави преносен компјутер со екран на превиткување. Тоа е моделот ThinkPad X1 кој ќе има 13,3-инчен OLED екран произведен од LG.

Кога преносниот компјутер ќе се преклопи на половина ќе функционира како лаптоп. Екранот на горната половина ќе биде дисплејот од лаптопот, додека долната половина од превиткувачкиот екран ќе служи како тастатура осетлива на допир. Доколку екранот се отвори комплетно ќе служи како таблет во формат 4:3.

Се наведува дека уредот ќе има поддршка за Wacom Stylus пенкало, како и поддршка за блутут тастатура. Останатите технички карактеристики засега не се споменуваат, но се шпекулира можноста ThinkPad X1 да се базира на ULV процесорот.

На пазарот би требало да се појави идната година, а цената сè уште не е позната.

Останува да чекаме и да видиме.

Копирањето на содржината е забрането!