По 40 години НБА повеќе нема да користи Спалдинг топки

НБА ретко менува опрема, а во скоро 75 години од историјата лигата ја смени топката само четири пати. По 1983 година, во НБА нема да игра со топката на Спалдинг.

Промената на опремата не секогаш се добиваше одобрение од кошаркарите. Така, НБА лигата се префрли од кожна на синтетичка топка во 2006 година, но играчите беа толку несреќни што лигата мораше да ја врати старата топка.

НБА лигата најави нова промена. Од сезоната 2021/2022 годин, НБА лигата ќе користи топки на Вилсон. Лигата објави дека следната топка ќе биде направена со исти спецификации како и сегашната, а тоа секако е добра вест за играчите.

НБА лигата користеше Вилсон топка од 1959 до 1983 година, а лигата по договорот за соработка рече дека ова е „враќање во корените“.

Спалдинг ја направи првата кошаркарска топка кон крајот на 19 век.

Награден напис

Нема повеќе евро кошарка во оваа сезона

Оваа вест ја донесе специјализираниот кошаркарски портал Спортиндо. Евролигата и Еврокупот, двете најпрестижни европски кошаркарски …

Киа подготвува мал електричен автомобил со супер цена

КИА има намера да произведе мал електричен градски автомобил кој ќе му биде ривал на …

Don`t copy text!