Писмо од Алберт Ајнштајн продадено на аукција за 32.000 долари

Писмото на Алберт Ајнштајн напишано во 1922 година, каде зборува за своите стравови од порастот на антисемитизмот во Германија, десетина години пред доаѓањето на нацистите на власт, продадено е од израелската аукционерска куќа Кедем за 32.000 долари.

Во писмото, Ајнштајн вели:”Овде се подготвуваат економски и политички мрачни времиња. Можам да кажам дека сум среќен што сум во можност да си отидам од овде.”

Писмото триесет и двегодишниот Ајнштајн го пишувал на својата сестра Марија откако го напуштил Берлин и заминал во место што не се спомнува во писмото.
Она што е специфично со писмото е тоа што Ајнштајн десет години порано точно ги предвидел случувањата што следат.

Претходна Ќе се редефинира дефиницијата за мерката за маса – килограм
Следна Google открива со која опција батеријата на мобилниот ќе ви трае подолго

Награден напис

Пролет со Digipath: одржани бесплатни онлајн работилници за деца

Оваа пролет едукативниот центар „Едуфронт“ организираше серијал од 4 бесплатни, воведни работилници за дигитални вештини …

Научниците со тврдење дека децата кои повеќе личат на својот татко отколку на нивната мајка се многу поздрави

Најважно за секој родител е неговото дете да биде живо и здраво при раѓањето, а …

Don`t copy text!