Најтивката просторија на светот во која луѓето можат да престојуваат најмногу еден час

Во 2015 година, Мајкрософт ја создаде најтивката соба во светот во своето седиште во Вашингтон, која влезе во Гинисовата книга на рекорди.

Нивото на бучава во него е -20,35 децибели А (dB(A)). Луѓето можат да останат во неа најмногу еден час. Само неколку минути откако ќе влезете во оваа соба ќе почнете да го слушате сопственото чукање на срцето. После тоа, ќе слушнете како се движат коските и тече крв.

Explore the strange and beautiful anechoic chamber where Microsoft designs, builds and tests the audio experience for products like Xbox, HoloLens and Surface.

Целта на изградбата на оваа соба не беше да се слушне апсолутно ништо, туку да се елиминира сета надворешна бучава. Без звуци од надворешниот свет, целосната тишина постепено ќе се претвори во неподносливо ѕвонење во вашите уши.

„Кога ќе ја свртите главата, ќе го слушнете тоа движење. Вашето дишење ќе изгледа премногу гласно“, рекол Хундрај Гопал, кој ја изградил собата.

Изработен е од шест слоја бетон и челик. Во подот, таванот и ѕидовите се поставуваат нитни стаклени влакна за да ги „разбие“ звучните бранови.

Претходна Pelican Cargo – најголемиот автономен електричен товарен авион во светот
Следна Најспектакуларниот нокаут досега забележан

Награден напис

Реткиот Ferrari Dino 206 S е одлична можност за богатите колекционери

Вљубениците во Ferrari и колекционерите со „длабоки џебови“ добија шанса да поседуваат исклучително ретко Ferrari …

Најспектакуларниот нокаут досега забележан

Полскиот борец Алан Квиечински го приреди еден од најспектакуларните нокаути некогаш видени на настанот FAME …

Забрането е копирање на текст!