Најскапиот нов автомобил на светот

  •  

 
“Црниот автомобил” е името на новиот модел презентиран во Женева од Бугати. Сите податоци, изјави и мислења за овој автомобил се во суперлативи. Фактот дека е изработен само еден примерок, дека е рачно составуван и дека каросеријата е комплетно карбонска, води до неговата цена од 16,5 милиони евра, што во моментов го прави најскап нов автомобил на светот.
Приказната за новиот модел на Бугати нè враќа до времето пред Втората светска војна.
La voiture noire (црниот автомобил), како основа го има дизајнот од автомобилот дизајниран директно од самиот Жан Бугати пред Втората светска војна, култниот предвоен Bugatti Type 57 SC Atlantic.

Инаку, La voiture noire има 8 литрен W16 мотор со 1500 кс. 

Копирањето на содржината е забрането!