НАСА намерно ќе предизвика судар на сондата ДАРТ со месечината на астероидот Дидимос

Американската вселенска агенција НАСА намерно ќе ја испрати својата сонда ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test) до месечината на астероидот наречен Диморфос.
Сударот ќе биде демонстрација на системот за отскокнување на астероидот дизајниран да ги пренасочи вселенските карпи од Земјата.

Европската вселенска агенција (ЕСА) ја спореди големината на Диморфос со Големата пирамида во Египет.

ДАРТ е дизајниран за кинетичко влијание, што значи дека ќе го удри Диморфос за да го пренасочи. Ако тестот се покаже како успешен, овој метод евентуално може да се искористи за промена на траекторијата на астероидите што би можеле да бидат опасни за Земјата.

Опасните астероиди се глобален проблем со кој не се справува само НАСА. Мал сателит од италијанската вселенска агенција ќе го следи ДАРТ, а две години подоцна ЕСА ќе лансира вселенско летало наречено Хера за да го посети Дидимос и да ги анализира резултатите од мисијата ДАРТ.

DART ќе биде лансиран во 2021 година, а Дидимос и Диморфос не се опасни за Земјата. Сепак, тоа ќе послужи како вреден тест во процесот на изнаоѓање нови начини за заштита на нашата планета.

Награден напис

Лотус прославува 20 години на моделот Exige со нова, специјална едиција

По повод 20-тиот роденден на спортскиот автомобил Exige, Lotus подготви специјална верзија инспирирана од првиот …

Редовното јадење риба го намалува ризикот од инфаркт

Редовното консумирање риба е поврзано со намалување на ризикот од срцев удар, утврдиле научици од …

Don`t copy text!