Момче во Канада пронашло коски на диносаурус кој живеел пред 69 милиони години

12-годишно момче пронашло скелет на диносаурус од пред 69 милиони години додека ја истражувал канадската провинција Алберта на одмор со неговиот татко. Нејтан Хрушкин рече дека занемел кога видел коски како излегуваат од карпата.

“Јас дури и не бев возбуден, иако знам дека требаше да бидам. Јас всушност бев во толку голем шок што не можев ни да зборувам”, изјави Хрушкин за Би-Би-Си.

Нејтан, кој нормално се нарекува аматерски палеонтолог, бил заинтересиран за диносаурусите уште од неговата шестгодишна возраст. Често одел на пешачење со својот татко во Алберта, а една од последните му донела откритието на животот.

„Отсекогаш сум бил толку фасциниран од тоа како нивните коски прераснуваат во цврста карпа“, рече Хрускин.

Тој пронашол мали фрагменти од фосили пред една година, а неговиот татко претпоставил дека паѓаат од карпа кој била повисоко поставена. Така летово, Нејтан решил да го прегледа теренот каде ги пронајде коските на диносаурусите кои ги открил.

„Тие буквално изгледаа како коски од карпа“, рече Нејтан.

За време на ископувањето, 12-годишното момче пронашло помеѓу 30 и 50 коски кои му припаѓале на еден млад Хадросаур, за кој се проценува дека имал помеѓу три и четири години.

Иако Тираносаурусот отсекогаш бил негов омилен вид, како и повеќето деца, Нејтан вели дека тоа е дефинитивно Хадросаур денес, вид што живеел на нашата планета пред скоро 70 милиони години.

Награден напис

Хонда го прошири опсегот на опционална опрема за редизајнираниот Civic Type R

Понатамошно рафинирање на еден од најбрзите спортски автомобили со погон на предните тркала вклучува и …

Три децении на Mr. Bean

Пред триесет години на британската телевизија беше емитувана првата епизода од смешна серија за момче …

Забрането е копирање на текст!