Машина која од воздух произведува вода

Направата со назив “SkyWater” има способност од воздухот да произведува вода. Изумот е на тим од инженери од Калифорнија кои за него добија награда од 1,5 милиони долари.
Принципот на кој функционира направата е многу едноставен. Во основа, се состои од големи метални котли кои воздухот го кондензираат, и водата претходно пречистена ја складираат во резервоарите како вода за пиење. Направата може да се напојува со соларни панели, така што обезбедува комплетна автономија и можност за користење во области каде нема што струја и водовод.
За инвентивноста на направата и целиот систем, здружението Water Abundance XPRIZE го награди тимот со парични средства.
Направата ќе биде корисна не само за Калифорнија, САД, туку и за целата планета, бидејќи се смета дека во земјината атмосфера има огромни количини свежа вода која чека да биде преработена.

Претходна Брод стар 2500 години откриен во водите на Нил
Следна Функционален Бугати автомобил од милион лего коцки

Награден напис

Во американските болници, Гугл тестира медицински четбот со вештачка интелигенција

Според The Wall Street Journal, Google веќе ја тестира својата технологија за разговор со вештачка …

Мета подготвува ривал на Твитер

Мета го претстави својот претстоен ривал на Твитер на своите вработени, а изгледот на апликацијата …

Don`t copy text!