Куќа што лебди за заштита од земјотреси – новиот изум на јапонците

Животот во земја која е многу сеизмички активна, како што е случајот со Јапонија, окупира голем од дел од мислите на Јапонците и јапонските инженери како да се заштитат во случај на земјотрес.

Еден од многуте изуми за заштита од земјотреси е и новото технолошко достигнување, куќа која во случај на земјотрес се подига и лебди.

Иноваторот Шоичи Сакамото од јапонската компанија “Ер Даншин системс”, по големиот земјотрес во 2011 година почнал сериозно да се занимава со дизајн на куќа што лебди.

Системот или куќата што лебди функционира на тој принцип што и на најмал регистриран потрес од сензорите, во рок од 0,5-1 секунда активира специјални комори кои се полнат со воздух и ја поткреваат куќата од основата за 3 см. Кога сензорите ќе детектираат дека потресот се смирил, куќата полека поради издувувањето на специјалните комори се спушта во првобитната позиција.

Системот е снабден и со резервни батерии, за да се осигура дека ќе остане функционален и во случај да снема струја.

До денес во Јапонија се изградени дури 100 вакви објекти.

Претходна Која е врската помеѓу домашните обврски и сексот
Следна Patricia Beck

Награден напис

Во американските болници, Гугл тестира медицински четбот со вештачка интелигенција

Според The Wall Street Journal, Google веќе ја тестира својата технологија за разговор со вештачка …

Мета подготвува ривал на Твитер

Мета го претстави својот претстоен ривал на Твитер на своите вработени, а изгледот на апликацијата …

Don`t copy text!