Култниот роман “Clockwork Orange” имал свое продолжение

Меѓународната фондација “Antony Burgess”, во чија сопственост се сите лични предмети на познатиот писател и креатор на делото според кое е снимен и истоимениот филм “Clockwork Orange”, меѓу другите предмети најде и ракопис кој може да се смета за продолжение на неговото познато дело.

Криминалниот роман зачинет со црн хумор објавен е во 1962 година и претставува едно од култните дела на современата литература. Во 1971 година доби и филмска верзија во режија на Stanley Kubrick. Како и романот, така и филмската адаптација постигна огромен успех, како кај публиката, така и кај критиката. Номиниран е за наградата Оскар за најдобар филм.

Во новооткриениот ракопис кој има наслов “Clockwork Condition” Burgess на 200 страници ги разгледува егзистенцијалните прашања и ги развива мотивите од своето прво дело, ги анализира и контроверзиите што ги предизвикаа првата книга, а и филмот правен според неа.

Претседателот на фондацијата, а воедно и професор по англиска книжевност на Манчестер Метрополитен Универзитетот – Ендру Бизвел, изјави дека новопронајдениот ракопис фрла ново светло на Burgess, Kubrick и целата контроверзија што ја обвиткува приказната.

“Ракописот го објаснува неговото гледање на злочинот, казната и лошото влијание на визуелната култура”, вели Бизвел.

Burgess во еден момент се откажал од споменатиот ракопис сфаќајќи дека не е филозоф, туку писател.

Инаку, во 1974 година Antony Burgess ја објави и својата автобиографија “Clockwork Тестамент”.

Претходна Како личи Кристијано Роналдо со брада
Следна Среќен Велигден на сите православни христијани

Награден напис

Пролет со Digipath: одржани бесплатни онлајн работилници за деца

Оваа пролет едукативниот центар „Едуфронт“ организираше серијал од 4 бесплатни, воведни работилници за дигитални вештини …

Научниците со тврдење дека децата кои повеќе личат на својот татко отколку на нивната мајка се многу поздрави

Најважно за секој родител е неговото дете да биде живо и здраво при раѓањето, а …

Don`t copy text!