Која е улогата на авионите на „Суден ден“, авиони кои се во воздух 24 часа на ден

Авионот на Судниот ден, познат и како Национален центар за воздушни операции (NAOC), е авион кој служи како команден и контролен центар за американската војска за време на вонредни ситуации. Во такви ситуации тоа би било основно средство за комуникација на претседателот, министерот за одбрана и началникот на Здружениот Генералштаб.

NAOC е управуван од 89 Airlift Wing, единица на американските воздухопловни сили и се наоѓа во воздухопловната база Ендрус, Мериленд. Авионот е дизајниран да биде целосно оперативен во воздухот подолг временски период, дозволувајќи им на претседателот и другите службеници да останат во контакт со војската и другите владини агенции за време на кризни ситуации.

NAOC е опремен со најнови комуникациски и технолошки системи, вклучувајќи безбедни врски, сателитски комуникации и компјутерски системи кои обезбедуваат пристап во реално време до информации и способности за донесување одлуки. Авионот е опремен и со стари системи за да се обезбеди континуирана работа во случај на дефект на еден систем.

Потеклото на авионот на Судниот ден може да се проследи уште од Студената војна, кога заканата од нуклеарен напад беше главна грижа за САД. Во случај на нуклеарен напад, претседателот и другите клучни лидери ќе мора да се евакуираат на безбедно место каде што би можеле да продолжат да ја водат земјата. NAOC беше развиен како алатка за да му даде на претседателот способност да ги насочува воените операции од воздух, дури и во случај на нуклеарен удар на земја.

НАОК се користеше во неколку големи кризни ситуации, вклучувајќи ја операцијата „Пустинска бура“ во 1991 година, нападите на 11 септември 2001 година и операцијата „Слобода на Ирак“ во 2003 година. За време на тие настани, претседателот и другите клучни лидери можеа да го користат НАОК за координација на војската и владините напори за одговор, што го прави критична компонента на националната безбедност на земјата.

Покрај неговата употреба во кризни ситуации, НАОК служи и како платформа за вежби и симулации за обука, дозволувајќи им на претседателот и другите клучни лидери да вежбаат да реагираат на различни сценарија за национална безбедност. Ова осигурува дека претседателот и другите лидери се подготвени да одговорат брзо и ефективно во случај на вистинска криза.

Точните информации за флотата се класифицирани како доверливи, но се знае дека има 4 авиони Боинг Е-6 Меркур. Интересен факт е дека во минатото пилотите носеле превез на едното око. Во случај на нуклеарен блиц, тие на тој начин би го спасиле едното око, но денес носат специјални очила кои автоматски потемнуваат во случај на блесок.

Претходна Шампионскиот болид на Андрети Lotus Type 79 би можел да достигне цена од 9,5 милиони долари
Следна Pelican Cargo – најголемиот автономен електричен товарен авион во светот

Награден напис

Римац Невера постави нов брзински рекорд за возење во рикверц!

Откако последователно соборуваше светски рекорди, Римац Невера сега почна да се менува. Хиперавтомобилот Rimac Nevera, …

Првите снимки на универзумот од европскиот вселенски телескоп Еуклид

Европскиот вселенски телескоп Еуклид денеска ги објави своите први снимки, откривајќи блескава маглина во облик …

Don`t copy text!