Картагина – градот на Ханибал

Кога градежните работници ангажирани во реновирање на палатата на поранешниот доживотен претседател на Тунис, Хабиб Бургиба, ископаа малку подлабоко со копачите, имаа што да видат. Тоа попладне, при крајот на петтата деценија на 20 век, на прекрасната претседателска викендица во близина на градот Тунис беа пронајдени остатоците од античкиот град Картагина, основан во 825 година п.н.е.

Античкиот град основан од Феничаните се наоѓа на идеална локација со исклучителна географска положба. Некогаш моќното пристаниште било добро заштитено од копно и море, имало плодна обработлива почва, изобилство на плитки води, а самата локација на Картагина, во центарот на поморските патишта и водите на Медитеранот, овозможувала брз развој и подем кој ги надмина сите феникиски колонии.

Картагина е едно од најважните историски и археолошки локалитети во Тунис, но и во цела Африка. Тоа е место за средба на милиони љубопитни туристи и истражувачи. Денес, археолошките ископувања и истражувања се преземени од Французите, па Картагина стана вистински град кој може да ве врати во времето на неговото создавање, но и најзначајното време во својата историја, периодот кога големото пристаниште и Воениот центар беше управуван од семејството Барса. Хамилкар, неговиот син Хасдрубал, но најмногу неговиот најстар син Ханибал оставија трага и го прославија овој познат град.

Младиот Ханибал Барса израснал во Картагина, каде што ги направил своите први воени чекори, но од раѓање бил исполнет со омраза кон Римската империја, која жестоко го таргетирала градот. Ханибал сонувал да го нападне Рим, а кога пораснал и се засилил, собрал војска од храбри Картагинци, со брод стигнал до денешна Шпанија, истоварил војска со слонови (кои му биле главно оружје во битките) и ги преминал Алпите. Римското население, исплашено од Ханибал Картагинецот, уплашено повторувало: „Hannibal ante portas“ („Ханибал е пред портите“). Меѓутоа, уморната војска не успеала да го освои Рим, а Ханибал заедно со Картагина заминал во легенда.

Картагина била уништена неколку пати, а се сеќава на најголемите пустоши по поразот на Ханибал кај Рим, по што разбеснетите Римјани на чело со Сципион Африкан конечно го запалиле градот. Долго пред тоа, старите Римјани постојано повторувале во Сенатот дека Картагина треба да биде уништена. Картагина се карактеризирала со висок степен на цивилизација. Збунетите туристи се уште се запрепастени од објаснувањето на водичот дека моќното пристаниште имало канализација. Бањите на Антониј (римски бањи) од вториот век се најголеми во Северна Африка и трети по големина во светот. Имаа две нивоа, подземно за снабдување и затоплување на вода и горно со симетрично распоредени простории, лево и десно во однос на централниот дел, со голема комунална сауна. Водата пристигнала од најблискиот град за канализација, преку вијадукт долг 123 километри.

Во бањата имало два базени со различни димензии, од кои нечистата вода со друг вијадукт ја водела во морето. Така, канализација веќе постоела во Картагина во вториот век. Додека одите меѓу густите антички колони на Картагина, на секој чекор ја чувствувате нејзината богата историја. Сликата на некогаш најмоќното пристаниште во светот се наоѓа во сите учебници по историја, а старата поговорка дека Картагина е град кој мора да се види важи и денес.

Претходна Rhythm Is A Dancer feat. Ivy Quainoo – Alex Christensen & The Berlin Orchestra
Следна Марсело по 15 години го напушти Реал и си најде неочекуван ангажман

Награден напис

НБА екипа на продажба

Професионалниот кошаркарски тим во НБА, Феникс Санс лани играше во големото финале на плеј-офот и …

Volkswagen ID Buzz Cargo ја освои наградата за комбе на годината за 2023 година

На Volkswagen ID Buzz Cargo му беше доделена престижната индустриска награда „Меѓународно комбе на годината …

Забрането е копирање на текст!