Каролина Рејпер влезе во Гинисовата книга на рекорди како најлута пиперка во светот.
Неговата просечна пикантност е 2,2 милиони scovilles (мерна единица на „зачинетост“). Ја одгледувал Ед Кари со вкрстување на пиперката Нага, која расте во Пакистан, и црвената Хабанеро од островот Св. Винсент. Познат е и како HP22B.
За лутината на оваа пиперка е одговорна хемиската супстанција капсаицин. Оваа хемиска супстанца покажува различни резултати во зависност од условите на околината, а се менува и во зависност од генетската структура на растението и местото на одгледување.
Плодовите се долги 5-7,6 сантиметри со дијаметар од 2,5-5 сантиметри. Тие се слатки и овошни, што е невообичаено за ултра лутите пиперки. Дури по неколку секунди доаѓа екстремната пикантност, пренесува порталот I love spicy. Оваа пиперка се користи за правење лути сосови. Освен во форма на сос, може да се користи и како прав или мелена лута пиперка при готвење на разни јадења.
Како што можете да забележите, најмногу се користи во индиските и мексиканските ресторани. Луѓето кои не се навикнати да консумираат зачинета храна може да имаат проблеми со варењето. Каролина Рејпер предизвикува потење и насолзени очи.
Шише сос направен од оваа пиперка чини приближно 12 долари во Америка. Претходно, рекордот за најлута пиперка го држеше индиската пиперка Бут Јолокиа, чија пикантност беше 1,2 милиони scovilles.