Детоксикацијата како стратегија за откуп на празничните гурмански „гревови“ е исклучително популарен концепт. Секоја година, во ова време, мислиме на „чистење“ курс што ќе ни помогне да го оживееме нашето тело и да се чувствуваме подобро. Сепак, метаболички детоксикација или неодамна – биотрансформација е процес што постојано се одвива во нашето тело. Секој ден, нашиот црн дроб, бубрезите, дебелото црево, кожата и лимфата работат во синергија за да нè ослободат од токсините на кои сме изложени.
Постојат бројни причини зошто нашето тело може да биде неефикасно при елиминирање на токсините, а јадењето претерано високо калорични ипродукти е само една од нив. Преголемата изложеност на токсини во животната средина (загадување, пластика, изложеност на тешки метали), запек, недостаток на хранливи материи, стрес, присуство на хронично заболување, хронично воспаление, недоволна физичка активност или обновување на сонот, сите придонесуваат за товарот на организмот со токсини.
Еве неколку совети за исхрана кои ќе ви помогнат да го поддржите нашето тело
Вклучете извор на растителни или животински протеини во секој оброк. Протеините, или нивните основни блокови – аминокиселини, се потребни за да се врзат токсините трансформирани во црниот дроб, за да можат да се отстранат од телото. Покрај тоа, протеините помагаат да се стабилизира шеќерот во крвта, намалувајќи ја можноста за глад. Зголемете го внесот на влакна преку мешунките, зеленчукот и овошјето бидејќи тоа придонесува за редовно празнење на дебелото црево, процес кој е исклучително важен за елиминација на токсините. Зеленчукот што мора да се најде на менито секој ден е темно зелен зеленчук, зелка, коренестиот зеленчук, кромид и лук, бидејќи тие се богати со супстанци кои ја зголемуваат способноста на црниот дроб да ги неутрализира токсичните материи. Овошјето богато со фитохемикалии ги даваат насочените хранливи материи потребни за детоксикација. Јаболка, бобинки, ананас и калинка се само пример за храната штотреба да ја внесувате секој ден. Зголемете го внесот на магнезиум преку семиња, спанаќ, ореви, киноа, грав. Магнезиумот ги релаксира мускулите и може да има релаксирачки ефект врз sидовите на цревата, забрзувајќи ја дефекацијата, со што се намалува изложеноста на телото на штетни материи.
Здравите зачини не се само вкусен оброк, туку имаат и многу позитивни ефекти врз нашите тела. Кога станува збор за детоксикација, дајте предност на куркума (во комбинација со црн пипер), ѓумбир, копар, рузмарин.
Потребно е соодветно внесување на течности во борбата против токсините. Преку супи, сокови, чаеви и минерална изворска вода, треба да се внесуваат околу два литри течност секој ден за време на детоксикацијата. Течноста треба да биде помеѓу, а не за време на оброкот. За дополнителна поддршка за детоксифични патишта, пијте чај од глуварче секој ден. Избегнувајте мрсно месо и месни производи, потоа слатки, рафинирана храна и храна која содржи додатоци во исхраната и конзерванси. Кофеинот и алкохолот, исто така, не треба да се наоѓаат на вашето мени. И на крај, избегнувајте премногу рестриктивни режими за детоксикација за подолг период. Тие го осиромашуваат телото и го лишуваат од енергија што може да се искористи за детоксикација.