Како да ги избегнете тензиите и да ги зацврстите семејните односи во време на карантин

Поради новата состојба, земјите од целиот свет се ставени во карантин, откажани се сите патувања, а на граѓаните им се советува да останат дома за да спречат ширење на коронавирусот.


Многумина работат од дома со полно работно време или се грижат за децата кои во моментов не одат на училиште или во градинка, па се прашуваат како да одржуваат здрави врски за време на карантин кога се затворени дома?

Без разлика дали станува збор за брачна двојка која работи од дома, семејство со деца или двојка што живее заедно, прашањето е исто, а тоа е како можете да се справите со тензиите што се појавуваат во изолација.


Коронавирусот и карантинот ќе бидат ново искуство и предизвик за сите.

Не плашете се, велат психолозите.

Често претпоставуваме дека другите ги доживуваат истите емоции или мисли како ние. Претпоставките поставуваат лажни очекувања.

Разговарајте со партнерот и избегнувајте вашиот партнер да ви го прочита умот. Да се зборува искрено и отворено е клучот за одржување на силна врска. Зголемената вознемиреност може да создаде интензивни негативни емоционални реакции, лутина или фрустрација.


Обидете се да бидете што е можно појасни едни со други.
Обидете се да ги решите прашањата мирно, зборувајќи и објаснувајќи. Имајте на ум дека постојат многу различни начини да се справите со стресни ситуации и да се расправате не е единствениот начин.


Иако е нормално да се очекува одредена напнатост во текот на оваа сегашна состојба, не треба да го користите како шанса да ги решите сите ваши проблеми во врската. Оставете ги тешките разговори и кавги за некои тивки времиња, затоа што во оваа ситуација може само да се влоши.


Вашата партнерка може да има постари родители или членови на семејството со здравствени проблеми и во моментот се грижи за тоа. Обидете се да разберете дали партнерката треба да даде приоритет на овие луѓе во ова време.


Ако работите од дома, исто така ќе треба да одвоите време за да работите дома, како што се ручек, чистење на куќата и слично. Но, правите го сето тоа по работното време. Од децата се очекува да прават домашни работи или да им помагаат на домашните обврски во овој момент. Разговарајте за очекувањата и ако треба да промените одредени одговорности.


Многу родители можеби не сакаат повеќе да зборуваат за корона вирусот затоа што сте „заглавени“ во домот, но ако децата имаат легитимни прашања и вие одбиете да одговорите на нив, тоа би можело да предизвика поголема тензија. Разговарајте со нив.

Разговорот е најдоброто решение за пребродување на актуелната ситуација.

Претходна Барселона се подготвува за спектакуларна размена
Следна Луди руси, изолација и Hammer H2

Награден напис

Evanescence – Bring Me To Life 

Уживајте во прекрасната музика на нашиот портал и на нашето ново интернет радио. Слушајте музика …

YouTube тестира четбот кој ќе се појавува под клиповите

Видео сервисот YouTube спроведува експеримент кој вклучува нов четбот дизајниран да им обезбеди на корисниците …

Don`t copy text!