Иако црниот дроб има способност да се регенерира, се подразбира дека храната што ја консумирате има големо влијание врз него. Одредени видови зеленчук можат да ви помогнат да го одржите здрав.
Цвеклото е на прво место. Истражувањата покажаа дека цвеклото е особено корисно за здравјето на црниот дроб бидејќи содржи беталаин антиоксиданси, кои имаат антиканцерогени својства, пренесува магазинот Eat This, Not That.
Исто така, треба почесто да јадете брокула бидејќи го намалува ризикот од безалкохолни масни заболувања на црниот дроб (NAFLD) и тумори. Секако, брокулата е идеална храна бидејќи можете да ја јадете со секаков вид оброк.
Исто така, експертите препорачуваат почесто консумирање на прокељ. Полн е со витамини и минерали и го подобрува варењето и функцијата на црниот дроб. Студијата спроведена на глувци покажа дека прокељот го зголемува нивото на ензими за детоксикација во црниот дроб и белите дробови.
Зелениот лиснат зеленчук, кој вклучува кељ и спанаќ, е исто така особено корисен за здравјето на црниот дроб. Тие се полни со антиоксиданси кои го штитат телото од нестабилните молекули наречени слободни радикали.