Ананасот е едно од најспецифичните овошја за грицкање, а во исто време може да предизвика болки во устата и јазикот поради ензимите кои се негов составен дел.
Иритацијата е предизвикана од комбинација на ензими во ананасот наречени бромелаин, кои ги разградуваат протеините и во суштина ги напаѓаат јазикот, образите и усните при контакт. Но, штом ќе го џвакате и голтнете, и плунката и желудочната киселина го преземаат.
Значи, ако ве боли устата откако ќе јадете сиров ананас, не сте сами – тоа им се случува речиси на сите. Добрата вест е дека вашиот јазик ги регенерира тие протеини и амино киселини, така што нема да трае долго.
Не е тајна дека овошјето и зеленчукот содржат ензими кои ги разградуваат протеините, мастите и јаглехидратите. Ова е една од многуте причини зошто тие се толку добри за нашето здравје.
Некои видови храна, сепак, содржат повисоки од просечните количини на ензимот, вклучувајќи папаја, киви, грозје, смокви, авокадо, урми, банани и манго. Затоа лимоните, ананасот и другите цитрусни овошја се користат како маринади и меки за месо.
Ако се прашувате зошто овој феномен не се случува кога готвите овошје или го додавате во задоволствата од ананас? Греење, печење, пржење – сите овие методи предизвикуваат хемиска реакција која ги елиминира ензимите и ни останува послатко овошје.