Земјоделски робот од Нов Зеланд може да ја трансформира индустријата

Новозеландската компанија Robotics Plus произведе повеќенаменско роботско возило за земјоделство што може да ја револуционизира индустријата и да го компензира недостигот на работна сила, а истовремено да ги поедностави земјоделските задачи.

Роботот може да го надгледува само еден оператор бидејќи користи комбинација од системи за „визија“ и други технологии за да ја „насети“ околината. Врз основа на ова, ги оптимизира задачите и овозможува интелигентни и насочени промени на влезот. Погоден е за различни работи, вклучувајќи контрола на плевелот, косење, прскање, анализа на култури и слично.

Директорот на Robotics Plus, Стив Саундерс, рече дека неговиот тим работел со одгледувачи за да ја создаде најдобрата уникатна адаптивна платформа за возилото. Новата машина може да извршува задачи во различни средини.

„Создадовме флексибилна земјоделска платформа која може да се прилагоди на различни видови култури со алатки за различни намени, со што ќе имаме корист од автоматизацијата во текот на целата година и максимизирајќи ја употребата на машината. Со цел да се прилагодиме и да напредуваме во менувањето на светот и создавањето одржлива и конкурентна иднина во земјоделскиот сектор, на одгледувачите и на овоштарите им е потребна автоматизација која решава реални проблеми и ја намалува зависноста од сè поскапите и помалку достапни оператори на машини и обезбедува увид поддржан од податоци потребен за донесување информирани одлуки“, рече Саундерс.

Тимот, исто така, се фокусираше на добар поврат на инвестицијата кога станува збор за роботот и се погрижи да биде разновиден.

„Нашето возило ги заменува тракторите и другите алати. Не само што ја менува работата, туку и интелигентно ја зголемува ефикасноста“, додаде тој.

Роботичкото возило е придвижувано од хибриден електричен дизел погон кој обезбедува импресивни перформанси.

„Електричните мотори нудат супериорен вртежен момент и контрола, додека дизел генераторот Tier 4 значи дека возилото може да работи долги временски периоди. Потрошувачката на енергија се минимизира со електрично палење на сите системи, вклучувајќи ги алатите, а регенеративното сопирање и батериите со голем капацитет исто така ја зголемуваат ефикасноста Покрај тоа, роботот е лесен и погон на сите тркала, а независните мотори обезбедуваат тркалата да одржуваат стисок и контрола без премногу да ја набиваат земјата“, објасни техничкиот директор на компанијата Алистер Скарф.

Роботот е дизајниран да биде модуларен и може да работи ако една компонента откажа. Нема хидраулика, менувачи или диференцијални течности, што значи дека модулите може лесно да се заменат во случај на потреба и континуирано работење.

Претходна Нов свингерски рај во Србија
Следна Blue feat. Bars & Melody – Alex Christensen & The Berlin Orchestra

Награден напис

Археолозите ја пронајдоа досега најстрашната гробница во Египет

Археолозите неодамна јужно од Каиро открија гробница стара 2.500 години, исполнета со бројни магични изреки …

Carlex претстави одличен рестомод проект заснован на BMW Серија 6

Полската компанија Carlex Design ќе понуди обновено и изменето издание на еден од најубавите модели …

Don`t copy text!