Fresh strawberries on wooden background. Copy space

Едноставна храна која може да го намали ризикот од деменција

ЈАДЕЊЕТО јагоди го штити мозокот од деменција со тоа што го намалува воспалението, тврдат експертите. Истражувачите откриле дека луѓето постари од 65 години кои редовно јаделе јагоди имале помалку абнормален тау протеин во нивниот мозок. Тау-протеините помагаат во транспортот на хранливите материи од еден дел од мозокот до друг. Абнормалните или деформирани тау протеини не можат да ја завршат својата работа правилно и се смета дека предизвикуваат деменција.

Тим од Универзитетот Раш во Чикаго сугерираше дека јагодите може да имаат заштитен ефект бидејќи содржат високи нивоа на пеларгонидин, соединение кое им дава црвена боја на јагодите и може да помогне во намалувањето на воспалението. Сепак, тие исто така признаа дека ова е набљудувачка студија со мала големина на примерок, па затоа е тешко да се одреди дали јагодите сами по себе стимулираат подобрувања во здравјето на мозокот.

Резултатите од студијата беа објавени во списанието за Алцхајмерова болест. Како дел од него, беа проучувани мозоците на 575 починати учесници, од кои ниту еден немаше деменција. Учесниците во просек имале 91 година, а две децении пред смртта воделе дневници за храна. Во исто време беа тестирани нивните когнитивни способности.

Резултатите од обдукцијата покажале дека меѓу групата која јадела најмногу јагоди, била пронајдена најмала количина на абнормален тау протеин.

„Иако пеларгонидин треба дополнително да се истражува за неговата улога во одржувањето на здравјето на мозокот кај постарите лица, ова укажува на едноставна промена која секој може да ја направи во нивната исхрана“, вели авторот на студијата, професорот Пуја Агарвал.

Во меѓувреме, студија објавена минатиот месец покажа дека редовното вежбање и секојдневните навики, како што се домашните работи и посетата на семејството и пријателите, се добри начини за намалување на ризикот од деменција.

Деменцијата е општ термин што се користи за опишување на влошување на менталните способности на една личност што е доволно сериозно за да го попречи нивниот секојдневен живот. Некои рани предупредувачки знаци на деменција вклучуваат: бавно размислување, тешкотии во планирањето, проблеми со говорот, проблеми со внимание и концентрација, промени во расположението или однесувањето.

Претходна Alieno Unum доаѓа од Бугарија
Следна Канкун: одмор од соништата

Награден напис

Apple патентираше нова верзија на iPod

Apple неодамна поднесе барање за патент за уред многу сличен на iPod. Уредот е наменет …

Force Citiline е индиски теренец со 10 седишта

Форс Моторс е индиски производител на автомобили основан во 1958 година под името Bajaj Tempo …

Забрането е копирање на текст!