Дрон кој може да подигне товар 40 пати поголем од својата тежина

FlyCro Tugs се минијатури дронови, конструирани и развиeни на Универзитетот Стенфорд, а се инспирација од формата и анатомијата на инсектите и пајаците кои имаат способност да се зацврстат на најразлични површини со своите пипалки. Со овој принцип на прицврстување на површините, дронот би имал способност да повлече товар до 40 пати поголем од својата тежина.
Истражувачите веруваат дека заради малите димензии, FlyCro Tugs дронот ќе може да се движи по тесни простори и територии што не се проодни. Би бил одлична помош при пребарување и спасување, како и одлично средство за прегледување на детали на места што се тешко достапни за човекот. Дроновите би можеле да поместуваат предмети до кои е тешко да се пристапи за да обезбеди добра прегледност при работење.
Од ден во ден малите роботи-дронови имаа сè поголема примена насекаде во нашето опкружување заради нивната подвижност, малите димензии и можноста да пристапат таму каде што човекот не може.

Претходна Топ пет афродизијаци од кујната
Следна Сообраќајната бучава е штетна за здравјето

Награден напис

Мета подготвува ривал на Твитер

Мета го претстави својот претстоен ривал на Твитер на своите вработени, а изгледот на апликацијата …

Мистериозно кинеско летало

Кинеското вселенско летало без екипаж се врати на Земјата откако помина 276 дена во орбитата. …

Don`t copy text!