Дали сте социјален камелеон или зебра?

Дали сте од типот на личност што се меша со толпата, која ја менува личноста за да ги задоволи потребите на ситуацијата? Социјален камелеон?

Или, дали сте тип на личност која покажува постојаност, без оглед на ситуацијата или личноста со која комуницирате? Тој тип ќе го наречеме зебра, бидејќи зебра не ги менува своите ленти.

Она за што зборуваме е конструкцијата на личноста на само-мониторинг. Само-мониторингот се однесува на желбата и можноста да се следи сопственото социјално однесување со цел да се прилагоди на одредена ситуација или личност(и) со кои комуницирате. Високите само-монитори се како „социјални камелеони“. Тие се вклучуваат во високи нивоа на само-презентација и презентираат различни „верзии“ за себе, во зависност од ситуацијата. Тие се мешаат.

Ниските само-монитори, од друга страна, не се толку фокусирани, ниту се толку вешти во само-презентацијата и имаат тенденција да се однесуваат постојано во различни ситуации и групи. Како зебрата, тие не ги менуваат своите ленти. Тие се тие што се. Ниските само-монитори имаат тенденција да ја покажат својата основна личност, ставови и типично однесување, без оглед на ситуацијата.

Само-мониторинг е комплексен конструкт на личноста што вклучува ставовни и мотивациони компоненти (на пример, висок само-монитор сака да се вклопи и да биде прифатен), како и збир на социјални вештини (т.е. можност да ги „читаат“ другите емоции и невербални сигнали; можност за промена и промена на нечии емоционални изрази и прикази во однесувањето). Нискиот само-монитор, од друга страна, е помотивиран да биде доследен – прикажување на почувствувани ставови и емоции – и може да немаат вештини за полирана само-презентација.

Истражувањата покажаа дека високите само-набљудувачи имаат поголема веројатност да се согласуваат со другите, да бидат поуспешни во социјални ситуации (на пример, имаат тенденција да добиваат повеќе состаноци), да постигнат лидерски позиции и да имаат пошироки социјални мрежи. Во надолна линија, желбата на високи само-монитори да се вклопат значи дека тие имаат поголема веројатност слепо да ја следат толпата и поради нивната постојано менувачка природа, со текот на времето другите може да почувствуваат дека се „лажни“.

Откако ќе ја разберете конструкцијата на само-мониторинг, обично е лесно да се знае дали сте висок или низок само-монитор. Дали обично го менувате однесувањето во обид да се вклопите? Дали во групните дискусии ги прилагодувате вашите мислења да одат заедно со толпата? Дали често се занимавате со социјална глума или играње улоги? Ако е така, вие сте висок само-монитор. Ако се најдете „само да бидете сами“ во социјални ситуации и да ги искажувате своите вистински чувства и мислења, дури и ако тие не се во согласност со чувствата и мислењата на другите, тогаш веројатно сте низок само-монитор.

Претходна Ова се најголемите грешки при зголемување на мускулната маса
Следна Упс! Нејзините непослушни гради избегаа од недоволно големото бикини

Награден напис

Археолозите ја пронајдоа досега најстрашната гробница во Египет

Археолозите неодамна јужно од Каиро открија гробница стара 2.500 години, исполнета со бројни магични изреки …

Carlex претстави одличен рестомод проект заснован на BMW Серија 6

Полската компанија Carlex Design ќе понуди обновено и изменето издание на еден од најубавите модели …

Don`t copy text!