Грешки во работната кариера за кои луѓето најмногу жалат

Секој прави грешки на работа. Некои од нив се минорни и се заборавени следниот ден, додека некои може да се претворат во длабоко каење за кариерата.

Според неодамнешното истражување на Resume Now на 1.000 работници од Соединетите Американски Држави, Велика Британија, Франција и Германија, мнозинството, или 66 отсто од работниците рекле дека жалат за една кариера во својата кариера. Најчесто жалеле што:

 -Не побарале зголемување на платата (60 отсто);

 -Не дале приоритет на рамнотежата помеѓу работата и животот (59 проценти);

 -Предолго останале на едно работно место (58 проценти);

 -Не преговарале за плата при барање нова работа (58 проценти).

Споменатото истражување заклучи дека жалењето најмногу произлегува од неактивноста, а не од конкретното дејствување. На пример, има поголем број на оние кои жалат што останале на едно работно место предолго од оние кои жалат што ја напуштиле работата (38 проценти).

Имањето соодветни алатки може да им помогне на работниците да избегнат жалење во нивните деловни кариери. На пример, барањето покачување е непријатно, но постои начин да се направи тоа стратешки. Рамит Сети е меѓу експертите кои советуваат условите за барање оправдано зголемување на платата да ги направите неколку месеци однапред.

Имено, се препорачува прво да закажете состанок со вашиот претпоставен за да разговарате за тоа како го мерат вашиот успех и што очекуваат од вас. Заедно, смислете листа составена од две до три цели, чија реализација ќе ви помогне да напредувате на работа. Додека работите кон вашите цели, информирајте го вашиот претпоставен за да имате евиденција за вашиот напредок кога барате покачување и откако ќе ги исполните вашите цели.

Предолгото останување на една работа и не преговарањето за платата често се причини за жалење. Податоците покажуваат дека еден од најконзистентните начини да заработите повеќе е да ја смените работата. Барањето нова работа е можност да побарате поголема плата. Повеќето луѓе не ја користат таа можност, но таа можност функционира кога се користи. Според Fidelity, 85 отсто од американските работници добивале поголема плата кога барале нова работа доколку побарале поголема плата.

Експертите за кариера велат дека е од клучно значење да се истражи колку се исплати работата и да се докажувате преку стручност и ентузијазам.

Претходна Apple ја развива технологија за иден MacBook Pro направен од стакло

Награден напис

Како Роналдо ги решава проблемите

Португалскиот фудбалер Кристијано Роналдо реши да направи нов деловен потфат купувајќи ја медиумската компанија Кофина …

MrBeast изгради сто бунари во Африка и обезбеди чиста вода за половина милион луѓе

Најпопуларниот YouTuber, MrBeast, во својата најнова хуманитарна мисија, ископа сто бунари во Африка и со …

Don`t copy text!