Град без автомобили

Изгледа неверојатно, но функционира. Понтаведра е град во Шпанија кој порано имал повеќе автомобили од жители, но ситуацијата се сменила и денес живеат како во рај. Наместо звуци и бучава од автомобили, се слуша црцорење на птици.
Градоначалникот на градот Мигуел Анхо Фернандез Лорес, кој е на оваа функција од 1997 година, изјавува дека имало ситуации кога пензионери, деца, мајки со колички за бебиња не можеле да се движат од густо паркираните возила. Но решил дека сето тоа може да се смени и да го направи центарот на градот без возила, а со тоа да го направи живеењето пријатно.
Возилата се користат само на периферијата од градот.
Неговата филозофија е дека никој нема право да го узурпира јавниот простор со возила и дека град без возила е рај. Заради тоа четири пати е реизбиран за градоначалник.
Град без возила, довело до драстично намалување на загадувањето на воздухот и намалување на бучавата.
Луѓето се посреќни, побезбедни и живеат во поздрава околина.

Претходна Како влијае еволуцијата на интелигенцијата во изборот на партнер
Следна Бродови кои мистериозно исчезнале без трага

Награден напис

Пролет со Digipath: одржани бесплатни онлајн работилници за деца

Оваа пролет едукативниот центар „Едуфронт“ организираше серијал од 4 бесплатни, воведни работилници за дигитални вештини …

Научниците со тврдење дека децата кои повеќе личат на својот татко отколку на нивната мајка се многу поздрави

Најважно за секој родител е неговото дете да биде живо и здраво при раѓањето, а …

Don`t copy text!