Гејминг турнирот за Dota 2 со фонд за награди поголем од 30 милиони долари

  •  

Дека онлајн гејмингот мoже да биде исплатлив е и примерот со светскиот турнир на Dota 2. Наградниот фонд за ова интернационално натпреварување е поголем од 30 милиони долари.

Интернационалниот турнир на Dota 2 оваа година ќе се одржи по деветти пат. Минатата година овој турнир се одржа во Ванкувер и неговиот награден фонд беше 25,5 милиони долари.

Со новиот рекорден фонд поголем од 30 милиони долари “The international” останува најголемотo e-sport случување на светот.

Конкурентската компанија Epic, минатата година одвои 100 милиони долари за да ја одржи играта Fortnite на ниво на Dota 2, а таа сума ја вклучува и сумата од 30 милиони долари за награди на овогодинешото натпреварување на Fortnite, кое ќе се одржи во Њујорк од 26 до 28 јули.

“The international” ќе започне на 20 август во Шангај.

Копирањето на содржината е забрането!