Во Канада е пронајден дијамант од 552 карати

Ова претставува многу значаен пронајдок и воедно најголемиот дијамант пронајден на северноамериканско тло. Димензиите на дијамантот се 33,74 x 54,56 mm и е значително поголем од дијамантот откриен во 2015 година. Дијамант со оваа димензија е неочекувано откритие за Северна Америка и затоа има огромно значење.
Дијамантот го пронајдоа вработени на компанијата Diavik Diamond Mine.
Планот за дијамантот – откако завршиле сите анализи – е да се исече на помали парчиња и како такви да бидат продадени.
Вредноста на овој дијамант со 552 карати сè уште се проценува, но се знае дека претходниот со 187 карати, откако беше исечен на помали парчиња, имаше вредност од 1,3 милиони долари.

Претходна Mercedes X класа – чудовиште со 6 тркала
Следна Fiat 500 си доби место во престижниот Музеј за современа уметност во Њујорк

Награден напис

Пролет со Digipath: одржани бесплатни онлајн работилници за деца

Оваа пролет едукативниот центар „Едуфронт“ организираше серијал од 4 бесплатни, воведни работилници за дигитални вештини …

Научниците со тврдење дека децата кои повеќе личат на својот татко отколку на нивната мајка се многу поздрави

Најважно за секој родител е неговото дете да биде живо и здраво при раѓањето, а …

Don`t copy text!