Во Египет откриена нова комплетно зачувана пирамида

Египетските археолози открија нова пирамида стара околу 4400 години, лоцирана во комплекот на пирамиди Sakara, јужно од Киро. Одлично зачуваната гробница припаѓала на Wahtye, свештеник кој живеел во периодот на владеењето на фараонот Neferirkare од петтата династија.
Неговата гробница била украсена со прикази на фараонскиот свештеник со неговата мајка, сопруга и други членови на неговото семејство. Во гробницата има повеќе простории и 24 статуи на свешетници и членови на семејството.
Во ноември археолозите објавија дека на локалитетот Sakara откриле седум саркофази од кои некои биле постари од 6000 години. Во три гробници пронашле мумифицирани мачки и скарабеи. Некрополата Sakara е место каде што пирамидата на Џосер постара од 4600 години, доминира со целиот простор.
Предметите пронајдени во гробницата на свештеникот ќе бидат распоредени и изложени во Националниот музеј во Каиро.

Претходна Fiat 500 си доби место во престижниот Музеј за современа уметност во Њујорк
Следна Еволуција на женскиот градник низ времињата

Награден напис

Во американските болници, Гугл тестира медицински четбот со вештачка интелигенција

Според The Wall Street Journal, Google веќе ја тестира својата технологија за разговор со вештачка …

Мета подготвува ривал на Твитер

Мета го претстави својот претстоен ривал на Твитер на своите вработени, а изгледот на апликацијата …

Don`t copy text!